Hírek

Elérhetőségek

MÁTRASZELE KOMPLEX VÍZRENDEZÉSE – 2. ütem - TOP-2.1.3-16-NG1-2019-00005

kép

 

 

 

Mátraszele Község Önkormányzata

 

MÁTRASZELE KOMPLEX VÍZRENDEZÉSE – 2. ütem

 

Mátraszelén a nagyobb esőzések alkalmával többször okozott jelentős kárt az utóbbi években a Zagyva-patak és a hegyekből lezúduló víz. Az időszak legnagyobb káreseménye 2010-ben következett be, amikor májusi heves esőzések miatt nem csak a vízelvezető árkok mentek tönkre, hanem a gyalogos és kerékpáros közlekedésre használt útburkolat is, és megrongálódott a településen átvezető állami út. A falu önkormányzata évek óta kereste a megoldást a vízkár kockázatok kivédésére, majd 2019-ben pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében vízrendezésre.

 

Mátraszele község a Mátra északi lábánál, a Zagyva-patak mentén található kistelepülés. A faluban az elmúlt években többször előfordult vízkáresemény, mivel a belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat kiépítettsége, állapota nem volt megfelelő. A település a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében sikeres pályázatot nyújtott be, amelynek célja a belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése felújított árokrendszeren keresztül volt. A település önkormányzata célul tűzte ki továbbá a környezetbiztonság növelését, a település környezeti állapotának javítását, valamint a további káresemények megelőzését.

 

A belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója a csapadékvíz-gazdálkodás céljainak figyelembevételével megvalósult. Megtörtént az elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése, felújítása, fejlesztése ezen belül: nyílt csapadékvíz elvezető rendszer, illetve belvíz elvezető hálózat építése mederkialakítással, helyreállítással, a műtárgyak átépítésével és helyreállításával együtt, valamint kizárólag indokolt esetben zárt csapadékvíz elvezető rendszer építése (pl. helyhiány miatt annak bemutatásával), felújítása, indokolt esetben vápás vízelvezető út építése. A projekt keretében megvalósult a belterület védelmét szolgáló vízkár elhárítási és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése, rekonstrukciója: csapadékvíz-gazdálkodási létesítmények rekonstrukciója, fejlesztése: áteresztő burkolat alkalmazása, beszivárogtató, szivárogtató drén és szűrőmező létesítmények, zöld infrastruktúrák építése. A vízrendezés során a meglévő csapadékvíz elvezető rendszer átépítésre került, a meglévő földárkok vagy megrongálódott burkolt árkok előre gyártott betonelem burkolatot kaptak. Az összegyűlő csapadékvíz a meglévő torkolatokon jutott be a Zagyva folyóba. Ennek megfelelően az alábbi létesítmények valósultak meg: a Szabadság utcában árok vagy burkolt folyóka 453 m hosszban; a Táncsics utcában szintén árok vagy burkolt folyóka 275 m hosszban. Az árokburkolással érintett kapubejárókat átépítették úgy, hogy az ingatlan megközelítése forgalombiztonságosan megoldásra került. A beruházáson túl a pályázó önkormányzat lakossági szemléletformálást is megvalósított. A helybelieknek hasznos kiadvány készült a vizek helyben tartásának, az árkok rendszeres tisztításának fontosságáról.

 

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 96.000.000Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-2.1.3-16-NG1-2019-00005 azonosító számú pályázat keretében. A megvalósítás időtartama: 2020.09.01.-2021.12.31.

Bővebb információ:

06-32-340-122

hivatal@matraszele.hu